İstihdam paketi yarın Bakanlar Kuruluna sunulacak

Haber Giriş : 25 Şubat 2008 22:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstihdam Paketi çalışmalarını tamamladıklarını ve paketi yarın Bakanlar Kurulu'na sevk edeceklerini söyledi.

Çelik, istihdam paketinde SSK İşveren primindeki 5 puanlık indirimin yer aldığını kaydederek, "SSK primini 'indirim' değil, 'süresiz teşvik' olacak. Şu anda işverene maliyet yüzde 33 ise uygulamayla 28 olarak ödeme yapılacak. İndirim yapılacak ama teşvik şeklinde gerçekleştirilecek" dedi. Söz konusu uygulamanın 2008'in son çeyreğinde yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığı, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Dok Gemi-İş Sendikası arasında tersanelerde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokolle gemi inşat sanayindeki çalışma ortamında bulunan risklerin değerlendirilmesi ve iş sağlığı, güvenliği eğitimlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Bakan Çelik yaptığı konuşmada, kısa vadede idari para cezaları, orta vadede eğitim vereceklerini ve uzun vadede ise Tuzla tersanelerinin fiziki konumunu diğer Bakanlarla görüşerek değerlendireceklerini söyledi. Çelik, "Protokol ile eğiticileri eğiteceğiz. İşçi ile irtibatta olan elemanların tümünü kapsayan bir eğitim olacak. Bu kötü gidişata 'dur' deme konusunda ortak bir irade ortaya kayacağız" diye konuştu.

Çelik, son yıllarda sayısı hızla artan iş kazalarına karşı yoğun denetim ve idari para cezaları uyguladıklarını kaydederek, "Bugüne kadar üç tersanede durdurma ve bugün itibariyle bir tersanede daha kısmi durdurma yapıldı. Eksikliklerin giderilmemesi halinde de bu durdurmaların devam edeceğini buradan ifade ediyorum" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tuzla'da 44 tersane var, bunların 39'u GİSBİR'in üyesi tersanelerdir. Türkiye geneline baktığımız zaman Tuzla bölgesi de dahil 120 adet tersane bulunmaktadır. Bunlardan 56'sı şuan da Türkiye genelinde faaliyet göstermektedir ve 64 tersane ise proje aşamasındadır. AB'nin limanlara yanaşacak gemi standartlarında yaptığı değişiklik sonrasında sektöre çok yoğun talepler gelmeye başladı. Sektörün buna hazırlıklı yakalandığını söylemek mümkün değil. Bununla iş güvenliğinde de sıkıntılar başladı."

-SON DENETİMLERDE 196 BİN YTL'LİK İDARİ PARA CEZA KESİLDİ

Son denetimlerde 196 bin YTL'lik idari para ceza kesildiğini söyleyen Bakan Çelik, "2007'de de 1 trilyon 964 milyar liralık ceza kesildi. Kısmı durdurmalarla eksikliklerin giderilmesi için süre tanındı. Bu bir göz boyama değil, bu eksiklikler giderilinceye kadar idari olarak yapmamız gereken ne ise onu yapacağız. Bunu müeyyidesiyle, protokolüyle ve eğitimiyle çözeceğiz" diye konuştu.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, milletvekili maaşlarının Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı sıkıntıya soktuğu yönündeki sorulara da "Bende şimdi TBMM'ye gidiyorum. Yasa Tasarısı ana ilkeleri belli bir yasa tasarısı olarak gönderildi. Dün akşam uzunca çalıştık ve bu çerçevede ana parametrede bir değişiklik olmadığını gördük. Vekiller özelinde bir düzenleme söz konusu, bununla ilgili de bir değerlendirme yapacağız. Bunun Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında ne ifade ettiğine bakacağız. Buna göre net bir açıklama yaparız. Görüşümüzü yarın veya ilerleyen saatlerde ileteceğiz" şeklinde cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber